Zupa ziemniaczana z awokado
(na 4 porcje)
500g ziemniaków
1 mała biała cebula (może być zwykła, czosnkowa lub 2-3 dymki)
1 łyżeczka masła
1,5 litra mleka
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
8 pomidorków koktajlowych lub 2 średnie jędrne pomidory
1 awokado
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Ziemniaki obrać, pokroić w 3cm kostkę. Cebulę posiekać. W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) rozpuścić masło. Zeszklić cebulę, dorzucić ziemniaki, utłuczoną kolendrę (najlepiej w moździerzu ale można zgnieść szerokim nożem lub tłuczkiem), zalać mlekiem. Gotować, aż ziemniaki zmiękną. Zupę zdjąć z ognia i zmiksować na krem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać więcej mleka, jeśli za rzadka, potrzymać jeszcze chwilę na ogniu, cały czas mieszając – odparować.
Pomidory umyć, pokroić na 4 części każdy (chyba, że używamy zwykłych, wtedy kroimy w kostkę). Awokado również pokroić w kostkę, skropić cytryną, wymieszać z pomidorami i posiekaną natką pietruszki, doprawić pieprzem.
Nakładamy na talerz: wlać porcję zupy na środku 1/4 mieszanki awokado, udekorować kolendrą.
0 komentarze:
Prześlij komentarz