Zupa meksykańska
50g boczku
50g kiełbasy (kupując upewnijmy się, że nadaje się do smażenia)
1 puszka pomidorów krojonych bez skóry
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki fasoli czerwonej
3 łodygi selera naciowego
1 cebula
1 łyżeczka masła
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
Boczek kroimy na duże skwarki (około 3-4 cm), kiełbasę kroimy na plasterki pod kątem. Cebulę i czosnek siekamy. W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy boczek, po minucie dorzucamy kiełbasę, gdy kiełbasa ładnie się zrumieni dodajemy cebulę i czosnek, smażymy aż się zeszkli. Wlewamy pomidory, gotujemy pięć minut. Seler drobno kroimy. Dodajemy do zupy wraz z kukurydzą i fasolą. Doprawiamy papryką, chili, oregano, bazylią, solą i pieprzem. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy wody lub bulionu.
0 komentarze:
Prześlij komentarz