1/2 paczki kus-kus
Karczochy (serca) z zalewy
2 twarde pomidry
1 duża cebula
200g owoców morza
1/4 pęczka pietruszki
1/4 pęczka koperku
1/2 pęczka kolendry
Oliwki
Cytryna
Sól, pieprz
Sos vinegrette : 1/3 objętości cytryna , 2/3 oliwa z oliwek, 1-2 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
Kus-kus doprawiamy solą i koperkiem, zalewamy wrzątkiem w dużej misce lub garnku, odstawić. Resztą wrzątku sparzyć pomidory - następnie należny je obrać, pozbawić pestek i pokroić w kawałki około 1-2cm. Karczochy pokroić w ćwiartki, zaś cebulę w piórka. liwki na ćwiartki lub w kółka.
Owoce morza ugotować lub podsmażyć na maśle (można z dodatkiem wina), nie dłużej niż 2 minuty. Jeżeli są zamrożone, uprzednio rozmrozić.Posiekać pietruszkę i kolendrę.
Składniki wymieszać i polać sosem, ewentualnie doprawić do smaku cytryną, solą i pieprzem.
Można podawać jako samodzielne danie na ciepło dla 2 osób lub jako zimny dodatek dla 4-6 osób.
0 komentarze:
Prześlij komentarz